snabblån

Vad är ett snabblån

publiceras på Posted in Ekonomi

Det allra senaste sättet att låna pengar på, är genom snabblån eller så kallade SMS-lån. Dessa lån har fått namnet från att de går att teckna genom att endast skicka ett SMS. Det är extrem enkelt att få ett lån och den enda anledningen varför man inte skulle få lånet är om man misskött sig hos just denna långivaren tidigare.

Typer av snabblån

Det finns en rad olika benämningar på ett snabblån. Denna typen av lån kallas även SMS-lån, Microlån eller Smålån. Alla dessa namn syftar på någon av de saker som karakteriserar denna låneform. När låneformen från början växte fram var det vanligt att man tog dessa via SMS varav namnet SMS-lån. Det är sedan ett namn som stannat kvar trots att man idag kan ansöka om lånet både över internet, telefon eller SMS.

Ordet snabblån syftar på låneformens snabbhet. Man kan ansöka bara på någon minut och vissa bolag lovar att pengarna sedan är utbetalda inom 15 minuter. Smålån syftar på storleken på lånet och det är ett passande namn eftersom dessa lån vanligtvis sträcker sig från 500 kr upp till 10 000kr.

Låneformen

Förutom det som nämnts ovan så är det framförallt tre saker som karakteriserar denna låneformen. För det första är det återbetalningstiden. När det gäller bolån och privatlån talar man om olika antal år som lånet läggs upp på. När det gäller microlån är det dagar eller månader. Lånen ska vanligtvis ha betalats tillbaka inom 30, 60 eller 90 dagar, men detta skiljer en hel del mellan olika företag. En del företag erbjuder så mycket som 12 eller 24 månader.

Det andra är räntesatsen. Det är inte ovanligt med 20-30% ränta och den effektiva räntan kan ligga på flera hundra procent, ibland ännu mer. Detta då på en kort återbetalningstid. Det är alltså betydligt högre ränta på dessa lån än övriga låneformer.

Det tredje är säkerheten. Eftersom summan på lånen är så små tar inte dessa företag lika stor hänsyn till säkerheten. Det finns till och med företag inom snabblånsbranschen som specialiserat sig på att ge lån åt de som har betalningsanmärkningar.

Snabblån passar bäst för de som inte har möjligheten att ta bolån eller privatlån eller om man vill ta lån på en mycket liten summa, om man till exempel har slut på pengar på semestern, och är villig att betala tillbaka lånet och räntan inom någon månad.

Det lönar sig ofta att jämföra räntesatser och avgifter eftersom de kan skilja sig ganska markant från varandra. Snabblån är det dyraste sättet att låna pengar på, men om du är i riktig knipa och behöver en liten summa pengar snabbt, som du vet att du kan betala av när du får nästa lön, så kan detta vara ett perfekt sätt att lösa det på. Se bara till att inte tappa kontrollen över lånen du tar. Kan du inte betala av som utlovat så kommer du att vara tvungen att betala hög ränta på pengarna och kanske kommer inkasso och knackar på dörren och det vill ju ingen så klart. Så se över din ekonomi och se hur mycket du har råd att låna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *