skidorter

Skidorter i Sverige

publiceras på Posted in skidåkning

Sverige är otroligt rikt på slalombackar. Kanske rikare än vad många inser. Vi har inte bara ett fjäll i Sverige, utan fyra områden som lämpar sig perfekt för skidåkning. Dessa är Lapplandsfjällen, Jämtlandsfjällen, Härjedalsfjällen och Dalafjällen. Vart du väljer att åka beror kanske till stor del på vilken typ av skidåkning du är intresserad av. Är det utförsåkning eller längdskidåkning? Kanske vill du kombinera båda? Här kommer lite tips på en del av många mycket bra skidorter i Sverige.

Lapplandsfjällen

Björkliden ligger i Kiruna och har Sveriges tredje högsta fallhöjd och mängder av natursnö. De erbjuder 23 pister från grönt till svart, men det finns även häftiga off-pist-stråk för den modiga. Här finns även mycket bra längdskidåkning och heliskiing.

Dundret ligger 2,5 timmar från Stockholm Arlanda med flyg, i Gällivare. Det är tre timmars bilväg från Luleå. Dundret är ett mycket bra val när det gäller slalom. Toppen är 823 meter över havet och fallhöjden är 350 meter. De erbjuder här 15 nedfarter i olika svårighetsgrad. Förutsättningarna för längdskidåkning är helt suveräna i Gällivare. Staden har sedan 2004 varit värd för Världscupen i längdåkning hela fem gånger. Detta är en av de allra bästa skidorter i Sverige, enligt många.

Hemavan Tärnaby är kanske norra Sveriges största skidort som erbjuder fantastisk skidåkning i vacker miljö. Både Ingemar Stenmark och Anja Pärsson kommer från Tärnabyklubben och här hittar du utförsåkning för alla smaker. Du hittar även breda och välpistade spår för längdåkning, både enkla och mer utmanande spår. Något för alla alltså.

Den lilla skidorten Kittelfjäll i Västerbotten är vida känd för sin unika skidåkning och sin härliga snö. Kittlefjäll kanske är allra mest känd för sin offpiståkning, men de har även ett mycket bra område som lämpar sig för barn och det finns även snällare backar. Det finns två elljusspår i Kittelfjäll som har olika förutsättningar. Du väljer helt enkelt den som passar dig bäst. 

Jämtlandsfjällen

Åre bjuder på en unik kombination av mycket bra skidåkning tillsammans med nöje. Åre har 89 pister och har verkligen något för alla. Om man är en barnfamilj så vill man sannolikt testa området Björnen. 

Härjedalsfjällen

Ramundberget är en utpost vid världens ände och på gränsen till den orörda fjällvärlden. Det var redan år 1936 som de första gästerna anlände hit och det har idag blivit en etablerad liten skidort med ett starkt varumärke. Ett småskaligt alternativ för dig som söker något bortom det massproducerade.

Ett mycket bra alternativ är Tännedalen, som tillsammans med Funäsberget, Ramundberget, Tännäskröket, Tänndalsvallen och Kappruet erbjuder förstklassig skidåkning med hela 136 nedfarter på ett enda skipass. Inte illa.

Dalafjällen

Idre fjäll är kanske en av de mest kända av skidorter i Sverige. Vill man vara tidigt ute så är det hit man ska bege sig, eftersom man öppnar för längdskidåkning redan runt mitten på oktober!

Sälen är känt för att starten på Vasaloppet går här, men det är även många som åker hit på sin skidsemester. Sälen har hela sju vintersportanläggningar i varierande storlek. Den största är Lindvallen/Högfjället och Tandådalen/Hundfjället. Lindvallen och Hundfjället är mer barnvänliga om det är det man söker. Sälen har något för alla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *