skitignes

Skidåkning – i slalombacken med barn

publiceras på Posted in skidåkning

Slalom är en tävlingsgren i alpin skidsport som går ut på att ta sig igenom en slingrande bana med portar. Den moderna typen av slalomåkning som vi ser idag, uppfanns år 1922 av Arnold Lunn, som var född i Indien, men var en engelsk slalomåkare, och som introducerade portar som den som tävlar ska passera på kortast möjliga tid.

När man tänker slalom så tänker man kanske direkt på de stora backarna som Sälen eller Åre, men det finns många fler backar runt om i Sverige. Är man från södra Sverige så är det långt att åka ända upp till Dalarna. Men det finns bra backar på närmare håll om man gillar snö och utförsåkning. Det är så fantastiskt roligt för alla att umgås i snö och fjäll.

Lära sig att åka

Generellt sätt så är det så att ju mer barnen kan, desto roligare blir det att åka skidor. Det är övning som gäller. Det är superviktigt att barnen får en positiv skidupplevelse. De ska ha bekväma pjäxor och skidorna får inte vara för långa och klumpiga. Det är lämpligt för barnen att börja skidskola ungefär vid fyra års ålder. Skidlärarna är kanske till och med ibland duktigare på att motivera barnen än vad föräldrarna är och föräldrarna hinner ju då åka lite själva. Tänk bara på att aldrig tvinga ett barn att åka. Glädjen och viljan måste finnas där.

Klädsel och utrustning i backen

Slalomskidor för barn ska vara 10-20 centimeter kortare än barnet. Du kan skippa stavarna eftersom de mest är i vägen i början. Balaklava eller halsmuff är att rekommendera. Skidglasögon är ett måste och hjälm är så klart bra. Annars är det varma skidkläder som gäller. Det kan vara bra att köpa lite längre handskar så att man kan leka i snön utan att det tränger in snö mellan vante och jacka.

Slalombackar för barn

Det finns många bra backar för barn runt om i Sverige. De flesta har barnklubbar. Här kommer lite tips på barnvänliga backar:

Björkliden fjällby ligger i Kiruna och har 39 nedfarter. Många barnfamiljer väljer att bo i Stugbyn Kåppas som ligger precis intill barnliften. Lämmelklubben är perfekt för barnen.

Åre ligger 63 mil från Stockholm och 89 mil från Göteborg. Åre Björnen är dit man ska åka som barnfamilj om man vill ha barnbackar. Barnpassning finns, liksom skidskola och barnens egen afterski med underhållning och saft.

Hassela ligger 36 mil norr om Stockholm. Här hittar man skidskola, scoter-åkning, slädtur, pyssel och pulkaåkning. Perfekt för barnen.

Sälen är kanske den mest kända av alla. Av Sälens alla skidområden så är det kanske Lindvallen som ändå är mest barnvänlig. Här finns både barnteater och barnpassare för de allra minsta.

En annan känd skidort är Idre som ligger ungefär 45 mil från Stockholm. Idre är mycket barnvänligt med skidskola, miniskotrar och hundspann. Som om inte detta skull vara nog så har barnen även sitt eget äventyrsland med iglos och gungor, liksom afterskii och bob-tävlingar.

Det finns otroligt många fler backar att besöka, men detta var lite tips. Ha nu så trevligt med skidåkning och pulka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *