Cannabisolja

Därför bör du inte kalla cannabisolja för marijuana

publiceras på Posted in Hälsa

Den pålästa vet att namnet cannabis föredras framför marijuana. Faktum är att trots populära fraser såsom ”medicinsk marijuana” så får ordet marijuana de största cannabis-fantasterna att fnysa i avsky. Det är faktiskt så att detta inte beror på någon fix idé, istället finns det både vetenskapliga och kulturella anledningar till denna aversion.

Ingen växt heter marijuana

Vetenskapligt sett finns det inget som heter marijuana. Plantans släkte heter cannabis och inom detta finns det några olika arter, varav cannabis sativa och cannabis indica är de främsta. Av denna botaniska anledning torde cannabis vara det föredragna namnet i alla sammanhang.

Marijuana avser inte hela växten

Det finns flera olika cannabis-produkter men ordet marijuana avser enbart blommor och blad och då främst i torkad form. Om plantan istället görs till hasch, vilket är en produkt bestående av harts från plantan, så kan den inte längre kallas för marijuana. Detta skapar förvirring och är ytterligare en anledning till att ordet marijuana inte bör användas. Därtill är det så att det är plantans harts som är den mest potenta beståndsdelen på växten när det kommer till cannabisolja, men likväl är det de delar som kallas för marijuana som anses vara extra farliga avseende cannabisolja enligt folk i största allmänhet. Det hela rimmar alltså inte särskilt väl.

Marijuana har sina rötter i propaganda

Hampa var en gång i tiden en jätteviktig produkt. Den användes till allt från canvasdukar och rep till medicin i form av cannabisolja. Notera här att ordet canvas härstammar från ordet cannabis. Anledningen till att cannabis blev fiende nummer ett beror på amerikanska pengaintressen inom skogsindustrin. Det fanns nämligen en man som ägde en massa skog och därmed inte såg med blida ögon på den framgångsrika hampan. Ordet marijuana har därmed sina rötter i amerikansk propaganda.

Smutskastning av hampa

På grund av denna affärsman har cannabis fått ett oförtjänt dåligt rykte som lever kvar än idag. Här bör noteras att växten inte går att överdosera och att den aldrig har dödat en enda människa, trots att dess historia inom folkmedicinen är många tusen år gammal. Jämför detta med något så oskyldigt som vatten vilket mycket väl kan överdoseras och leda till döden. Den allmänt accepterade och mycket populära alkoholens effekter är självfallet ännu värre.

Rasism

Skogsägarens propaganda var inte nådig. Ordet marijuana fick han från det mexikanska ordet marihuana och han lät trycka annonser som proklamerade falska historier om hur bruna och svarta män utförde de mest fasansfulla akter under drogens påverkan. Detta skedde under den första halvan av 1900-talet och kampanjen drog fördel av att rasistiska fördomar redan sjöd i samhället.

Källa: http://cannabis-oljor.se/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *